

Když už šťávu, tak domácí a bezová šťáva je výbornou volbou. Pokud přivřeme oči nad cukrem, je tato šťáva plná zdravého pylu a prospěšných látek. To právě množství pylu určuje kvalitu sirupu, proto je dobré sbírat černý bez opravdu v nejlepším květu. Šťáva pak může mít i pylové usazeniny, ale to není vůbec na závadu, spíše naopak. Černý bez podporuje mimo jiné detoxikaci organismu a působí proti nachlazení. V jiných receptech se dává na okyselení a konzervaci kyselina citrónová, ale tu jsme nahradili dostatečným množstvím citrónové šťávy (může být i kvalitní zakoupená z vymačkaných citrónů) a sirup byl výborný. Možná snad jen nevydrží tak dlouho otevřený a je potřeba rychleji spotřebovat.
Nápoje - Ovocné šťávy
Do většího hrnce (nejlépe smaltovaný, aby se neničily vitamíny) si dáme do převařené a vychladlé vody květy bezu s citrónovou šťávou a necháme stát 24 hodin. Květy krásně vyluhují svou vůni i účinné látky do vody a pak vše přecedíme přes plátýnko. Do přecezené bezové vody dáme rozpustit cukr ( kdo chce může alespoň část nahradit medem) a necháme opět chvíli stát než se cukr rozpustí. Pak přivedeme k varu a plníme do připravených, dobře očištěných a vypařených flašek. Otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Z tohoto množství jsou 3 litry šťávy.