

Je velkým problémem najít v obchodech celozrnný chleba a ještě k tomu za rozumnou cenu. Ne nadarmo Bible říká: „Proč vydáváte peníze za to, co není chléb, a svůj výdělek za to, co není k nasycení?" Izaiáš 55,2 Nezbývá než se vrátit do kuchyní a zkoušet péct chleba, který bude hodnotný a pro naše tělo bude správnou výživou.
Chléb a pečivo - Chléb
Použijeme 3 hrníčky mouky (jeden hladká, jeden celozrná pšeničná, jeden celozrná žitná). Nejlépší je použít klasické hrnky. S hrnky většími jak 500ml už byl chleba moc hutný a špatně se propékal. Do směsi mouky zamícháme 2 lžičky soli a trošku mletého kmínu.
Dobře promísíme. Poté vmícháme půl sáčku sušených kvasnic. (Sůl a kvasnice by se neměly moc potkat, aby těsto kynulo - proto se míchají zvlášť). Chcete-li do těsta přidat různá semínka, fantazii se meze nekladou. :-)
Takto si směs vždy večer nachystáme. Ráno jen přilejeme 1,5 hrnku vody, dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a jdeme do práce. Necháme 8-12h kynout. Až se vrátíme domů rozpálíme troubu na 230 stupňů a v ní necháme rozpálit skleněnou formu z varného skla s víkem. (Lze péct i v pekáči). Až je forma nahřátá, těsto do ní vlejeme a 30 minut pečeme se zavřeným víkem. (Po nandání těsta do formy je dobré ho uhladit a uprostřed udělat stěrkou drážku, aby nepopraskal jinde). Po 30 minutách pečení víko sundáme a pečeme ještě 20 minut bez víka. Forma se ničím nevymazává, jak je rozpálená chleba z ní po upečení hned vyklouzne. A je luxusní a výborný. Dobrou chuť.