Cizrnový humus je vynikajícím zdrojem proteinů a vlákniny, obsahuje také výjimečné množství železa, vitamínu B6 a magnézia. Kombinací luštěnin s celozrnnými obilninami se vytváří kompletní protein, který obsahuje všechny esenciální amino kyseliny a skvěle nahradí maso. Cizrnový humus podávejte k různým plackám, pita chlebu, tmavému pečivu, nebo na zeleninové mísy.
Pomazánky - Luštěninové
Na cizrnový humus si namočíme přes noc cizrnu a pak jí uvaříme do měkka. Můžeme také případně použít cizrnu sterilovanou. Vložíme jí do mixéru a mixujeme do hladké konzistence spolu s olejem a trochou vody. Sezamové semena si pomeleme na mlýnku na mák a přidáme k namleté cizrně a ještě mixujeme. Pokud chceme můžeme místo sezamových semen dát sezamovou pastu tahini. Sezam či tahini používejte až na konec, protože pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty. Přidáme citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a základní humus je hotový. Rozdělíme si ho na 4 díly, do jednoho přidáme ještě 2 stroužky česneku, do druhého 2 lžičky kurkumy, do třetího 2 lžičky červené papriky a do čtvrtého drcený kmín, může být kmín římský, případně kayenský pepř. Přejeme dobré pochutnání a sílu z rostlinných bílkovin, tak jak nám určil Stvořitel již v ráji.