

Čočka je potravina bohatá na bílkoviny a železo, kterého obsahuje ještě více než maso a vejce. Obsahuje i kyselinu listovou a měď, což jsou také látky podporující tvorbu krve. Čočka by proto měla být často v našem jídelníčku. A dobromysl, neboli oregáno je bylinkou dobré nálady, jak napovídá její název, působí výborně nejen na zažívání, proti křečím a plynatosti, ale také preventivně proti neurózám a hysterii. Vyzkoušejte tedy tuto voňavou polévku.
Polévky - Luštěninové
Přebranou čočku namočíme na několik hodin do teplé vody, protože se pak lépe při trávení vstřebává v čočce obsažené železo (pokud jsme zapomněli vaříme čočku rovnou, jen trochu déle). Slijeme a dáme vařit spolu s drobně nakrájenou zeleninou, brambory a cibulí a vše osolíme. Vody nedáváme mnoho, jen tolik, aby se polévka nemusela ničím zahušťovat. Uvaříme do měkka a potom po vypnutí ochutíme prolisovaným česnekem, dobromyslí a olejem.