

Nedávno proběhl průzkum kečupů prodávaných v obchodech a naprostá většina vyšla velmi negativně kvůli přítomnosti plísňových toxinů. Není nad to si vyrobit svůj vlastní kečup z čerstvých a hlavně zdravých rajčat a vědět co jíme. Kečup se hodí nejen na topinky s česnekem, posypané nakrájenou cibulí, ale i k těstovinám.
Zavařování - Zelenina
Nakrájená rajčata dusíme v širším kastrolu ve vlastní šťávě, přidáme bobkový list, chvíli mícháme, až se rajčata rozvaří a část vody se odpaří. Pak přepasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme a přecedíme. K tomu přidáme jablka nejlépe nastrouhaná nahrubo, nakrájenou cibuli na kolečka, podusíme a rozmixujeme nejlépe ponorným tyčovým mixérem. Přivedeme opět k varu, přidáme cukr, citronovou šťávu, sůl, kurkumu která vychytává plísně a působí antioxidačně, česnek, zahustíme škrobem a necháme asi 2 minuty převařit. Naplníme do sklenic a sterilujeme 30 minut při 80 stupních. Pokud chceme kečup ostřejší přidáme česneku, případně kayenský pepř.