

Jak využít jablka? V těchto řezech se jich schová hned kilo a ještě k tomu s výborným lněným semínkem, které povzbudí vaše trávení a střevní peristaltiku. Len je výborným zdrojem tolik potřebných omega 3 mastných kyselin, kterých máme v běžné potravě velmi málo.
Sladké pochoutky - Koláče a buchty
V míse smícháme mouky, sušené droždí a přidáme med, vejce (nemusí být), sojové mléko a rozehřáté kokosové máslo nebo olej. Vypracujeme vláčné těsto, které nebude příliš tuhé, ale nebude se moc lepit. Těsto necháme chvíli pod utěrkou pracovat a kynout a zatím si připravíme jablka.
Kilo jablek oloupeme a nastrouháme nahrubo. Lněné semínko buď koupíme namleté, nebo si nejlépe nameleme na mlýnku čerstvé. Len je dobré používat co nejčerstvější, aby nebyl žluklý. Len smícháme s jablky, jedním pudinkovým práškem a medem.
Těsto si rozdělíme na dvě části. Jednu část si vyválíme do válečku v přibližné délce plechu a vložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech asi doprostřed. Menším válečkem (nebo i skleničkou) vyválíme těsto na placku. Na to poklademe jablka a opatrně přiklopíme další, tentokrát na stole rozválenou, plackou. Placku si přehneme na půlku - snadněji se tak přenese na plech. Necháme přibližně 30 minut kynout v teple (já dávám na 50 0C do otevřené trouby). Potom pečeme při 180 0C do zlatova. Pokud jsou řezy málo sladké, můžeme ještě zvrchu pocukrovat glukopurem. Přejeme dobré chutnání.