Jahody jsou sami o sobě jednou z nejlepších marmelád, ale pokud je obohatíme bezovou vůní budou zase trošičku jiné a také výborné. "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" - říká staré přísloví. Bez působí proti nachlazení a podporuje očistu organismu a krom toho dodá marmeládě i krásnou vůni. Možná vás za vaše obměny rodina ocení. :-)
Zavařování - Ovoce
Jahody dáme do hrnce spolu s na jemno nastrouhanými oloupanými jablky a cukrem. Chceme-li to mít rychleji, jahody rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem. Do plátýnka vložíme čerstvé květy bezu, zavážeme a vložíme do hrnce k vařícím se jahodám. Zvolna povaříme do zhoustnutí. Plátýnko s bezovými květy pak vyndáme a po vychladnutí vymačkáme do hrnce. Nakonec dáme šťávu z 6 vymačkaných citrónů, ještě necháme překulit a nalijeme do horkých připravených sklenic. Dobře zavíčkujeme a otočíme do vychladnutí dnem vzhůru.