Máte rádi zavařené okurky? Tentokrát je můžete zkusit jinak. Ocet naše tělo překyseluje a není proto vhodný, ale necháte-li okurky projít mléčným kvašením, budou také dobré a při tomto postupu vydrží i 2 roky.
Zavařování - Zelenina
Pokud máme okurky již povadlé namočíme je dobře očištěné nejdříve na 2 hodiny do studené vody a ony budou křupavější. Pak je namočíme do horké vody a začneme rovnat spolu s mrkvičkou, koprem, česnekem, křenem do lahví. Důležité je aby bylo hodně křenu, ten okurky konzervuje. Můžete přidat i vinný list, nebo list černého rybízu.
Přivedeme si v hrnci k varu osolenou vodu (na 1l vody 3dkg soli) a vařící slanou vodou zaléváme naplněné sklenice. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Sklenice se nechají stát při pokojové teplotě až se voda zakalí a okurky začnou kvasit. Víčka můžou vypouknout, toho se nelekejte. Okurky budou hotové přibližně za měsíc. Dobré chutnání :-)