Borůvky jsou jedním z nejhodnotnějších druhů ovoce. Preventivně působí proti rakovině, posilují zrak, čistí organismus, posilují prokrvení těla, dodávají energii. Využijete je i při střevních problémech. Námaha a čas při jejich sběru se opravdu vyplatí. Slunečnicová semena dodají bílkoviny a jsou výborným zdrojem vitamínu E a vitamínu B1, posilují nervovou soustavu při stresu, depresích, nespavosti nebo nervozitě. A krom všech těch pozitiv na naše tělo, borůvková přesnídávka je prostě lahůdka a bez chemie. Vyzkoušejte jí.
Sladké pochoutky - Přesnídávky
Omyté borůvky dáme do většího hrnce spolu s oloupanými a nastrouhanými jablky. Ponorným mixérem je rozmixujeme. Slunečnicová semena (nejlépe namočená) rozmixujeme s trochou vody v mixéru a necháme chvilku stát, aby nasály lépe vodu. Za chvilku mixujeme ještě jednou dohladka. Pak vzniklou kaši přidáme k ovoci a přivedeme k varu. Chvilku povaříme, aby ovoce změklo, přidáme med a cukr a ještě jednou všechno rozmixujeme ponorným mixérem.
V malém kastrůlku si zatím rozmícháme kukuřičný škrob (ne bramborový - ten není kvůli přítomnosti solaninu zdravý) s trochou vody a pomalu vlijeme do vařícího se ovoce. Ovoce se rychle zahustí, necháme překulit pár minut a již plníme za horka do předem připravených - omytých a horkých skleniček. Skleničku očistíme, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Dávka je na 10 - 12 menších skleniček. Na přesnídávce si smlsnou jak děti, tak dospělí a můžete jí namazat i na chleba či na palačinky místo klasické marmelády. Přejeme dobrou chuť.