ZiskejZdravi.cz

Karobový kynutý perník

Karob je ideální náhradou za tolik žádanou, ale nezdravou čokoládu a kakao. Získává se z lusků a obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Karob ovšem neobsahuje jedy jako je kofein či taniny, a proto našemu tělu nejenže neubližuje ale i prospívá.

  • bez mlékabez mléka
  • veganvegan

Příprava receptu

Na karobový perník si nejdříve smícháme sypké části dohromady včetně sušeného droždí. Jablka si očistíme a nastrouháme na hrubo bez slupky a přidáme k mouce. Lehce si zahřejeme sojové mléko (nesmí být horké), přidáme med, olej a nalijeme do mísy. Zpracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš tuhé, spíše více vláčné, ale ne příliš lepivé. Případně přidejte mléko, nebo naopak mouku.Těsto pěkně prohněteme vařečkou a dáme na vymaštěný a vysypaný plech. Nejlépe se těsto na plech vtlačí a roztáhne prsty namočenými v oleji či vodě. Můžeme posypat strouhaným kokosem. Plech dáme kynout na teplé místo ( já dávám do otevřené trouby na 50 0C a kyne to poměrně dlouho 50-60 minut. Pokud chcete kynutí urychlit zadělejte těsto s čerstvým droždím a nejdříve udělejte kvásek. (droždí cca 25g + trochu vlahé vody + 1 lžč cukru + 3 lž mouky) Karobový perník pečeme v troubě při 170 0C cca 40-45 minut, a na talíři můžeme pomazat domácí marmeládou nebo přesnídávkou. Přejeme dobrou chuť.


Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo