Není nad celozrnné pečivo a zvláště když víme co v něm je a nemusíme se bát různých aditiv. Slupka zrna obsahuje nejvíce minerálů, vitamínů skupiny B a bílkovin a pokud konzumujeme zrno pouze loupané, tedy bílou mouku, ochuzujeme se o hodnotné živiny, které pak většina lidí doplňuje právě masem. Je potřeba v obchodech vyhledávat pečivo a chléb, který má v názvu „celozrnný", nebo „grahamový", nebo „dalamánek" a pokud kvalitní celozrnné neseženete, zde je pro vás recept na domácí celozrnné houstičky.
Chléb a pečivo - Dalamánky
Nejdříve si zaděláme na kvásek. Do malé misky dáme teplou vodu + 1 čl cukru + rozdrobené droždí a necháme vykynout. Mezitím si do velké mísy odvážíme a odměříme všechny sypké suroviny a smícháme je. V kastrůlku si rozpustíme kokosové máslo (nebo jiné rostlinné) a nalijeme do mísy. Pak ještě přidáme vykynutý kvásek a vodu na zadělání těsta. Vodu dáváme postupně a podle potřebné hustoty přidáváme. Těsto by se nemělo lepit k míse. Pak necháme v teple vykynout a následně tvarujeme houstičky.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl = 12 houstiček. Dáme je na plech s papírem a nakonec je hotové potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme na 200 st. asi 20 min. , záleží na Vaší troubě. Hotové houstičky je dobré dát na mřížku vychladnout. Tak ať se Vám povedou a chutnají jako nám.