Bramborový chlebík je vynikající a vláčný. Překvapil nás.
Chléb a pečivo - Chléb
Vařené brambory nastrouháme na jemno a přidáme mouky, kmín, sůl, olej. Vedle si připravíme kvásek. Buď pouze z droždí asi 20g smícháme s 1 lž medu a trochou vlažné vody a posypané moukou, nebo nejlépe pravý žitný, který si předem zaktivníme v teple s 1 lž medu a žitnou moukou a trochou vlažné vody. Nemáte-li kvásek domácí nic se neděje. U nás zakoupíte předpřipravený tekutý nebo sušený, který zaktivníte podle návodu. Pak pěkně vypracujeme těsto, je-li příliš tuhé přidáme vodu, je-li moc lepivé přidáme mouku. Brambory ale trochu vodu pustí, takže s vodou opatrně. Těsto necháme nakynout nejlépe v teple třeba v otevřené vyhřáté troubě na 50 0C. Když těsto zdvojnásobí objem, vyndáme a troubu pěkně rozpálíme na 200 0C aby se udělala kůrka, a po 10 minutách stáhneme na 180 0C a pečeme cca 1 hod do zlatohněda. Chléb je pěkně vláčný, déle vydrží měkký a je výborný. Přejeme dobré pochutnání. Není nad domácí a voňavý chléb v kterém víte, co jíte.