Kmín, červená paprika, majoránka, to jsou koření, která působí příznivě na zažívání. Červená paprika má dobrý vliv i na srdeční onemocnění a působí proti kornatění cév a krom toho působí blahodárně na celkovou fyzickou i duševní svěžest. Pokud tedy gulášová polévka není dělaná z těžkých masových vývarů, je lehkým a hodnotným jídlem.
Polévky - Luštěninové
Cibuli drobně nakrájenou podusíme v trošce vody. Pak přidáme brambory nakrájené na kostky, dolijeme vodou a vaříme skoro do měkka. Ke konci přidáme majoránku, lisovaný česnek, sůl a zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody. Necháme přejít varem. Nakonec přidáme papriku, rozmíchanou v trošce vody a kdo chce marinované tofu. Kdo má rád guláš pálivější, přidá kajenský pepř, který je opět jen druhem červené pálivé papričky, a dodá štiplavost.