

Jahody špatně želírují a protože chemické želírovací prostředky používat nechceme, vyzkoušeli jsme variantu s banány, které želírování pomohou a navíc i džem osladí a nemusíme dávat tolik sladidel. Džem byl výborný, voňavý a konzistence dobrá. Pokud ale nechcete na zhoustnutí dlouho čekat můžete zkusit přidat ke konci kukuřičný škrob.
Zavařování - Ovoce
Jahody dáme do hrnce spolu s banány a cukrem. Místo cukru můžeme také jako sladidlo použít med nebo prášek stévie, případně to nakombinovat. Chceme-li mít jahody rychleji rozvařené, rozmixujeme je v hrnci tyčovým mixérem a zvolna povaříme do zhoustnutí. Sbíráme z povrchu pěnu, kterou můžete také ještě využít. Když jí dáte do mrazáku, máte to jako zmrzlinu.
Abychom nemuseli tak dlouho čekat a míchat a nechceme-li používat želírující prostředky, můžeme džem ke konci zahustit 3-4 lžícemi kukuřičného škrobu rozmíchaného v hrnečku s trochou vody. Nakonec dáme šťávu z 2 vymačkaných citrónů, ještě necháme překulit a nalijeme do horkých připravených sklenic. Dobře zavíčkujeme a otočíme do vychladnutí dnem vzhůru. Dobrou chuť.