Víte jak dříve zavařovali naše babičky když neměli cukr? Moc dobře věděli, že pokud dají k ovoci trošičku soli, sůl zvýrazní přirozenou sladkost v ovoci a to je tak lahodnější. Vyzkoušeli jsme takto zavařit třešně a byly opravdu vynikající a dokonce lepší než s cukerným nálevem. Zvrchu jsme třešně ještě lehounce posypali kurkumou, která působí proti plísním, ale není to nutné.
Zavařování - Ovoce
Dobře vyzrálé třešně důkladně omyjeme a pokud možno odpeckujeme. Pozor aby byly opravdu zdravé a ne nahnilé. Na dno lahve dáme sůl tak na špičku nože a pak napěchujeme vypeckované třešně až do vrchu sklenice. Třešně pustí šťávu a není potřeba přidávat vodu. Je to trochu více práce, ale o to s větší chutí v zimě po sklenici sáhnete. Zavaříme je cca 25 minut při 80 stupních. Po vyjmutí sklenic ze zavařovacího hrnce je otočíme dnem vzhůru až do vychladnutí, aby se víčka přichytily.