Mák je staročeskou plodinou, který se často využívá jako náplň do buchet či koláčů. Přestože si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák. Mák obsahuje vápníku až dvanáctkrát více než mléko, tedy ve 100 gramech mletého máku najdeme přibližně 1 200 až 1 400 miligramů. Není ovšem vhodné jej kombinovat s cukrem, protože ten se postará o zvýšené vyloučení vápníku. Přidáváme proto pro oslazení med.
Sladké pochoutky - Krémy a náplně
Mák pomeleme na mlýnku či makovém mixéru a smícháme s pšeničnými klíčky a škrobem. Přidáme vlažné sojové mléko, med a smícháme dohromady. Pokud nápň používáme do buchet není potřeba náplň předem vařit.