Není nad makové koláče a ještě ze zdravější špaldové mouky, která nemá tak agresivní lepek. A víte že mák obsahuje mnohem větší množství vápníku než mléko a když ho nebudete sladit klasickým cukrem tak zachováte, na rozdíl od mléka, které zakyseluje i jeho blahodárné zásadité působení? Zkuste si dopňovat tolik potřebný vápník makem :-). Tyto koláčky jsou velmi oblíbené, a zvláště, když jsou dělané s láskou na každotýdenní sobotní slavnost.
Sladké pochoutky - Koláče a buchty
Smícháme postupně špaldovou mouku se solí a pak se sušeným droždím (droždí by nemělo přijít do přímého kontaktu se solí). Lehce ohřejeme sojové mléko do kterého dáme med. Mléko přidáme k mouce, spolu s 8 lž oleje a vypracujeme vláčné těsto. Těsto je potřeba dobře „vybouchat" a pak necháme v míse vykynout přikryté utěrkou cca 1 hod, než těsto přibližně zdvojnásobí objem.
Mezi tím si připravíme náplň, a to makovo - jablečnou. Nastrouháme 500g nejlépe sladkých jablíček na jemném struhadle. Kdo chce může nechat slupku, zde je oloupaná (podle kvality jablek). Mák, kdo chce přidat i sezam pomeleme a přidáme k jablkům. Smícháme dohromady a přidáme med (může se zahřát ve vodní lázni aby se lépe roztíral) a cukr Glukopur. A náplň je hotová. Jablka mák krásně přisladí, mák se s nimi spojí a a nemusí se již jinak upravovat. Podobně se dělá náplň s cukrovou řepou, ale koláčům se říká řepánky.
Po vykynutí těsta si vždy ukrojíme kus, z kterého uděláme špalíky. Ty pak jemně roztáhneme na placičku na kterou vložíme makovou náplň. S náplní moc nešetříme, dáváme dost. Opatrně ze všech stran zabalíme dohromady s pomocí trochy mouky, omastíme na talířku s olejem a vložíme na plech. Vezmeme skleničku a dnem uděláme důlek do kterého pak dáme ještě povidla či marmeládu a ozdobíme mandlemi či slunečnicemi. Lidé, kteří konzumují mandle 5x za týden mají snížené riziko srdečního infarktu a vzniku rakoviny... Pak ještě chvilku kynout a šup s tím do vyhřáté trouby na 180 0C, a pečeme dozlatova. Koláčků jsou 3 plechy.
Přejeme dobré pochutnání.