

Kynuté koláče jako od babičky. Ty naše se ale liší tím, že v těstu není cukr a místo mléka používáme sojový nápoj. Pokud chcete, můžete vynechat vejce, a koláče jsou hned čistě rostlinné a výborné.
Sladké pochoutky - Koláče a buchty
V míse si rozdrobíme kvasnice, přidáme med, trochu mouky a zalijeme ½ skleničky vlažného mléka. Mléko nesmí být horké, aby kvasnice neztratili svou sílu. Necháme takto přikryté utěrkou asi 15 minut aby vzešel kvásek.
Potom odvážíme mouky, přidáme lžičku kurkumy, a to nejen pro krásnou žlutou barvu, ale i pro její silné antioxidační účinky, vejce, špetku soli, olej a přidáme ohřáté vlažné sojové mléko. Vše smícháme a vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné, mělo by jít natáhnout vařečkou, ale zároveň by se nemělo příliš lepit. V případě potřeby ještě přidejte mléko, nebo opačně mouku. Když je těsto dostatečně vypracované alespoň 10 - 15 minut, necháme ho přikryté v míse kynout cca 30-40 minut. Zatím si připravíme náplně které budeme chtít, například makovou, ořechovou či povidla.
Z těsta si vždy kus odřízneme a na talíři s moukou nakrájíme na menší kousky, které lehce vytvarujeme na placičky. Na to dáme náplň a zabalíme. Na jiném talířku s olejem koláč pomastíme a vložíme na vymazaný plech olejem. Menší skleničkou uděláme důlek a z vrchu dáme další náplň. Koláče necháme v teple vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 0C do zlatova. Přejeme dobré chutnání všem kteří rádi mlsají zdravěji.
Text: ZiskejZdravi.cz