

Tuřín je dnes takovou neběžnou zeleninou, a je to škoda. V dřívějších dobách byl tuřín neboli kvak či kvačka naprosto běžný, protože je hodnotný i lahodný zároveň. Takže když jsem ho uviděla v kauflandu mezi zeleninou, hned šel do vozíku. Tuřín vám doplní vápník, fosfor, železo, vitamín C, B a mnoho jiného a je lahodným základem pro omáčky a polévky. Pokud z něj uděláte omáčku a ještě jí zjemníte smetanou, uvidíte, že si moc pochutnáte. Kurkumu přidáváme jako významný antioxidant.
Hlavní jídla - Omáčky
Do hrnce si dáme podusit na kousky nakrájený tuřín spolu s cibulí. Když je měkký, rozmixujeme ho v mixéru, nebo použijeme mixér tyčový a přidáme kurkumu rozmíchanou v troše vody, sůl a sojovou smetanu. Omáčku dohustíme 2 lžícemi celozrnné mouky rozkvrdlané v troše vody, nebov té smetaně a ještě chvilku povaříme. V jiném hrnci si podusíme zelené fazolky a pak je přidáme do omáčky. Nic nezkazíme zelenými bylinkami a můžeme podávat s jakoukoli přílohou od brambor přes obilniny i knedlíky. Pokud chcete můžete k omáčce ještě podávat tofu nebo tempeh. Přejeme dobré netradiční pochutnání. :-)