Avokádo je koncentrovaný plod s vysokou nutriční a kalorickou hodnotou. Obsahuje tuky vysoké biologické hodnoty, je bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Vyšší množství železa a vitamínů především B6 a E je také přínosem. Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce jaké existují a chuťově jde snadno zařadit do jídelníčku. Je totiž poměrně neutrální a lze mazat na pečivo místo másla. Lněný olej přidáváme kvůli množství Omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě nedostatek. Najdete je i v oleji sezamovém, ořechovém či z hroznových jadérek.
Pomazánky - Tvarohové
Měkké avokádo rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek. Vidličkou rozmačkáme a přidáme tvaroh, lučinu, nebo nejlépe rostlinné tofu, na drobno nakrájenou cibulku, lněný olej, dobromysl, nebo jiné bylinky a sůl. Vše smícháme dohromady a můžeme mazat pečivo. Dobrou chuť.