Delikátní opečený chlebík s rajčaty je skvělou snídaní i večeří. Z rajčat se dají dělat divy, kdo neochutnal, nerozumí. :-) Lykopen, který je v rajčeti hojně zastoupen, a to v ještě větší míře při zpracování tepelnou úpravou, je malý zázrak. Má totiž velice silné látky chránící prostatu, nadledvinky a celý trávící trakt počínaje jícnem a konče konečníkem. Pravá bruschetta je bez cibule, ale ta u nás nesmí chybět.
Pomazánky - Zeleninové
Nakrájíme si cibuli na plátky a dáme na pánev lehce zesklovatět (kdo chce může jen na troše vody s olejem). Pak přidáme rajčata nakrájená na menší kousky s olivovým olejem, solí a necháme překulit. Přidáme česnek nakrájený na drobno a ochutíme nejlépe čerstvými lístky bazalky. Připravíme si plátky celozrnného chleba, veky cca 1,5-2 cm tlusté a dáme je zapéct do trouby dozlatova. Pak je pokapeme olivovým olejem a dáme na ně bruschettku z rajčat. Bruschetty je dobré servírovat co nejvíce teplé, pak vynikne jejich chuť a vůně! Přejeme dobré pochutnání. Rychlou variantu je koření bruschetta, které nasypete na opečený chleba.
V knížce "Chceš být zdráv?" najdete další zdravé a jednoduché recepty a zapomenuté staronové principy zdravého vaření.