

Cukety jsou výborné díky rozpustné vláknině na dyspepsii, gastritidu, dráždivý tračník a kolitidu. Poslouží dobře i při redukční dietě. Je účinná při kardiovaskulárních onemocněních. Jíst se dají i syrové, ale častěji známe z cukety jídla vařená. Smažíme jen občasně a nejlépe na kvalitním rostlinném tuku, nikdy ne na živočišných tucích.
Hlavní jídla - Cuketová jídla
Cukety, spíše menší, které ještě nemají příliš vyzrálý vnitřek, nakrájíme na plátky a osolíme. Na talíři si připravíme těstíčko z hrašky, případně hrachové mouky. Kdo nemá problém s lepkem, může přidat trochu bílé pšeničné mouky, případně kukuřičné, ale není to nutné. Konzistence by měla být asi jako na lívance. Cuketu do těstíčka namočíme a pak ještě můžeme obalit v kukuřičné strouhance. Osmažíme na pánvi a pak už si jen pochutnáváme na křupavé dobrůtce. Podáváme s brambory, nebo s bramborovou kaší. Přejeme dobrou chuť.