ZiskejZdravi.cz

Domácí pšenično-žitný chléb

Možná to bude zprvu pro rodinu nezvyklé jíst takovýto hutnější a výživný chléb, protože to co se dnes v obchodech prodává jako běžný chléb již s poctivým chlebem nemá příliš společného. Pokud děti domácí pečivo odmítají doporučujeme vytrvale a důsledně dát sníst  vždy alespoň malý kousek. Uvidíte, že pokud vytrváte, brzy si zvyknou a budou se na něj těšit. Vaše zdraví i zdraví vaší rodiny vám bude odměnou. :-)

  • bez mlékabez mléka

Příprava receptu

Nejdříve si připravíme kvásek (droždí+cukr či med+trochu vlažné vody+trochu mouky).  Do velké mísy si dáme všechny sypké části a důkladně promícháme. Malou část si můžeme dát stranou pro  pozdější přisypávání při zadělávání. Když kvásek vzejde, nalijeme ho do mísy a spolu s vlažnou vodou  začneme důkladně zadělávat těsto. Zprvu je řidší pak můžeme zbytek mouky dosypat. Necháme kynout cca 1-2 hodiny a pak znovu zpracujeme a rozdělíme těsto na dvě části. Vytvarujeme do tvaru bochánku nebo válečku a vložíme do vymazaných a vysypaných forem. Z vrchu potřeme vodou můžeme lehce udělat nožem třeba mřížku a pomoučnit. Znovu necháme nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě 10 min 240 0C a pak 50 min při 160 0C.


Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo