Hlívě ústřičné se přisuzují protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky a postará se i o posílení imunity a celkové kondice. Hlíva chrání také před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Hlíva ústřičná je snadná na zpracování a není nutné jí dlouho tepelně zpracovávat jako jiné houby. Hlívové karbenátky jsou vhodnou alternativou místo masa k jakékoli příloze i omáčce.
Hlavní jídla - Zeleninová jídla
Hlívu i pórek si nakrájíme na drobno a lehce podusíme na pánvi s vodou a trochou oleje. Ovesné vločky si mezi tím přelijeme vlažným sojovým mlékem se sojovou omáčkou a necháme chvilku bobtnat. Vše smícháme dohromady, přidáme vejce, kopr či jiné zelené bylinky, sůl a spojíme celozrnnou moukou tak aby nám karbenátky držely pohromadě. Lžící pak nabíráme a tvoříme menší kuličky které splacatíme a obalíme v hladké mouce. Pečeme na pánvi nejlépe na sucho, nebo zapečeme v troubě. Po upečení mastíme olejem. Přejeme dobrou chuť.