Bramborové pirohy můžete připravit jak na slano, jako v našem receptu, tak i se sladkou náplní a hned máte jiné jídlo. Můžeme použít buď povidla, nebo i čerstvé ovoce. Je-li čerstvé ovoce vodnaté, zahustíme ho krupicí.
Hlavní jídla - Bramborová jídla
Vařené brambory nastrouháme na jemno a smícháme s moukou tak, abychom vytvořili těsto, které půjde rozválet. Pri hnětení těsta přdávame mouku postupně tolik, kolik si těsto vezme a když se začne těsto oddělovat, mouku již nepřidáváme. Bramborové těsto nenecháváme dlouho ležet, protože rychle vlhne a lepí se. Rozválíme silnější plát a nakrájíme na čtverečky nebo vykrájíme kolečka. Na ně poklademe brynzu, nebo dušené zelí přeložíme a důkladně spojíme. Pirohy vaříme v mírně slané vodě a chvíli po tom co vyplavou vyjmeme. Na talíři hojně poklademe dušenou cibulkou. Dobrou chuť.