ZiskejZdravi.cz

Kynuté buchty s kurkumou

Sladké pečivo bychom měli co nejvíce omezovat, když ale přijde chvíle na nějaké ty buchty, je dobré je nedělat tak tučné a nekombinovat dohromady vejce, cukr a mléko. Tato kombinace obzvláště zatěžuje zažívací systém. Zaděláváme-li tedy mlékem, nepoužijeme cukr. Kuruma těsto nejen krásně obarví, ale působí antioxidačně, což je moc prospěšné.

  • bez mlékabez mléka
  • bez cukrubez cukru

Příprava receptu

V míse si rozdrobíme kvasnice, přidáme med, trochu mouky a zalijeme ½ skleničky vlažného mléka. Mléko nesmí být horké, aby kvasnice neztratili svou sílu. Necháme takto přikryté utěrkou asi 15 minut aby vzešel kvásek.

Potom odvážíme mouky, přidáme lžičku kurkumy, citrónovou kůru, vejce, sůl, olej a přidáme ohřáté vlažné sojové mléko nebo vodu. Vše smícháme a vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné, mělo by jít natáhnout vařečkou, ale zároveň by se nemělo lepit. V případě potřeby ještě přidejte sojové mléko, nebo opačně mouku. Když je těsto dostatečně vypracované alespoň 10 - 15 minut, necháme ho přikryté v míse kynout cca 30-40 minut. Zatím si připravíme náplně které budeme chtít, například makovou, ořechovou či povidla.

Z těsta si vždy kus odřízneme a na talíři s moukou nakrájíme na menší kousky, které lehce vytvarujeme na placičky. Na to dáme náplň a zabalíme. Na jiném talířku si olejem buchtu pomastíme a vložíme na vymazaný plech olejem. Necháme v teple vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 0C do zlatova. Použijeme-li formu na mufiny, vytvoříme stejným způsobem i je. Přejeme dobré chutnání všem kteří rádi mlsají zdravěji.

Text: ZiskejZdravi.cz

 

 


Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo