Máte rádi sladké, ale když ten cukr je tak škodlivý....Naučte se využívat sladkost z přírody. Kromě toho, že jsou datle jednou z nejlepších zásobáren minerálů, vitamínů a živin skrývají v sobě úžasnou sladkost. Ani nepoznáte, že v koláči cukr není. Nelekněte se zdánlivé pracnosti a vyzkoušejte datle využívat jako sladidlo.
Sladké pochoutky - Makovníky
Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy si rozdrobíme droždí, přidáme med a zalijeme to trochou vody, která by měla být vlažná, ale ne horká aby se nezničily živé kvasnice. Navrch to posypeme lehce moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme kvásek 10-15 minut pracovat. Měli by se začít dělat malé bublinky a kvásek by měl zvětšovat svůj objem.
Ve větší míse si mezitím smícháme všechny zbylé ingredience a pak přidáme kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, které by se nemělo příliš lepit, ale ani by nemělo být tuhé. Když je těsto řádně vypracované, přendáme ho na vymazaný a moukou posypaný plech a rukama, které si namáčíme v oleji či vodě těsto rozprostřeme. Když nebude moc tuhé půjde to snadno.
Datle si můžeme nechat předem namočit několik hodin a pak je můžeme rovnou rozmixovat s vodou na kaši, nebo pokud je namočené nemáme, necháme je chvilku vařit, a změknou rychle. Na mlýnku si umeleme mák a smícháme ho a datlovou kaší. Spojíme vše sojovou smetanou a směs poklademe a rozprostřeme na těsto na plechu. Navrch můžeme ještě posypat pšeničnými klíčky.
Těsto necháme kynout nejlépe v teple cca 30-40 minut a pak pečeme při 180 0C dozlatova cca 40 min.