Je dokázáno že čím je zelenina barevnější a tmavší, tím je užitečnější pro tělo. To platí i o špenátu, který je výborný pro tvorbu zdravé krve, pro astmatiky, zdravé kosti i na vysoký tlak. Špenát je doslova nabitý vitamíny, zejména A, K, D a E a stopovými prvky. Je také zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Slunečnicová semínka posílí nervovou soustavu a dodají mimo jiné vitamíny skupiny B.
Studená kuchyně - Zeleninové saláty
Špenát omyjeme a natrháme na menší kousky. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubo. Dáme do mísy a smícháme s panenským olejem nejlépe lněným nebo za studena lisovaným řepkovým, citronovou šťávou a kdo chce špetkou soli. Můžeme přidat pár ořechů, ale výbornou chuť dodají salátu jemně opražená slunečnicová semena. (opražíme je nasucho na pánvi až začnou krásně vonět) Přejeme dobré chutnání.