Bořč býval na Ukrajině k jídlu každý den. Je to výživná a hustá polévka, plná zeleniny, která dokáže dobře zasytit. A možná pro tyto vynikající vlastnosti a výbornou chuť se rozšířil bořč do celého světa. Dělal se z masového vývaru, ale zde, jako vegetariáni a vegani, použijeme vývar zeleninový a bílkoviny doplníme z tofu.
Polévky - Zeleninové
Očistíme a nastrouháme si zeleninu na hrubém struhadle. Mrkev, cibuli a řepu dáme do většího hrnce a krátce podusíme na troše oleje s vodou, aby se tuk nepřepaloval. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, bobkový list a rajský protlak a zalijeme předem připraveným zeleninovým vývarem (případně použijeme kvalitní bezglutamátový bujón). Přivedeme k varu a když jsou brambory zčásti změklé přidáme nakrájené zelí a ještě vaříme cca 5-10 minut. Zelí by nemělo být tvrdé ani uplně měkké. Dochutíme solí, případně lžící medu. Na konec přidáme nakrájený kopr nebo petrželku a na kostičky nakrájené tofu. Pokud máme tofu přírodní přidáme ho dříve a trochu povaříme, ty ostatní můžeme přidat až nakonec. Přejeme dobré chutnání.