

Cizrnačka je hodnotná a vydatná polévka, která může společně s celozrnným chlebem postačit i k obědu. Cizrna je vynikající potravinou pro vegany i vegetariány. Kromě množství bílkovin obsahuje výjimečné množství železa, vitamínu B6, magnézia a jiných prvků. Studie rovněž ukázaly, že konzumace cizrny je vhodná u obou typů diabetu.
Polévky - Luštěninové
Večer si namočíme cizrnu a ráno povaříme do měkka. Nakrájíme na kostky brambory, rajčata a cibuli na drobno. Vše vložíme do hrnce k cizrně a povaříme. Přidáme drcený kmín, červenou papriku, bujón a sůl. Když jsou brambory změklé, zahustíme vše cca dvěmi lžícemi celozrnné mouky rozmíchané v hrnečku s trochu vody a necháme ještě povařit. Na konec přidáme prolisovaný česnek, olej a majoránku a již nevaříme. Přejeme dobré pochutnání na cizrnových kuličkách. :-)