Borůvkový koláč je asi nejlepším ovocným koláčem, který chutná snad každému. Borůvková sezóna je tady, tak rychle do lesa a může to zavonět ale tentokrát s námi zdravěji. Borůvky jsou elixírem zdraví, pomáhají v řadě nemocí, preventivně působí proti rakovině, posilují zrak, čistí organismus, posilují prokrvení těla, dodávají energii. Využijete je i při střevních problémech. Námaha a čas při jejich sběru se opravdu vyplatí.
Sladké pochoutky - Koláče a buchty
Z mouky, oleje, medu, vejce, droždí a vlažného sojového mléka vytvoříme těsto, které by mělo být vláčné, mělo by jít natáhnout vařečkou, ale zároveň by se nemělo příliš lepit. V případě potřeby ještě přidejte mléko, nebo opačně mouku. Když je těsto dostatečně vypracované alespoň 10 - 15 minut, vtiskneme ho do koláčové kulaté formy asi 28 cm veliké. Necháme chvíli kynout asi cca 30 minut v teple. Na těsto pak poklademe borůvky v silnější vrstvě, čím více borůvek, tím lepší a navrch posypeme drobenkou. Necháme ještě kynout cca 15 min a pečeme v předehřáté troubě při 170 0C do zlatova.
Drobenka nemusí být jen klasicky z másla, bílé mouky a bílého cukru, ale vyzkoušejte i zdravější variantu. Smíchejte pšeničné klíčky, celozrnnou mouku, fruktózu nebo třtinový cukr, kokosové máslo. Drobenka bude také výborná. Přejeme dobré pochutnání.