Přestože jsou fazole hůře stravitelné, společně s obilninami mají skvělou schopnost nasytit a uživit celé národy. V kombinaci s obilninami tvoří fazole výborný zdroj bílkovin, které jsou kompletní a plnohodnotně nahrazují maso. Fazolovou sekanou, která nádherně voní česnekem a majoránkou můžete použít k bramborám, ale i omáčkám či jen s chlebem.
Hlavní jídla - Luštěninová jídla
Fazole si předem namočíme přes noc a druhý den vodu slijeme, dáme čerstvou a uvaříme do měkka. Při vaření sbíráme pěnu. Když jsou fazole hotové, tak polovinu rozmixujeme a polovinu necháme celé a vše smícháme dohromady. Ovesné vločky zalijeme horkou vodou se solí a necháme nabobtnat. Pak je přidáme k fazolím. Přidáme olej, majoránku, prolisovaný česnek, sůl v případě potřeby trochu vody a na slepení mouka případně i strouhanka. Fazolovou směs dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku zapéct cca na 45 min. Při 180 0C. Přejeme dobré chutnání.