Rýžový nákyp je klasikou, kterou milují děti i dospělí. Rýže obecně obsahuje kolem 7% proteinů a žádný lepek. Tím se stává snesitelná pro pacienty s celiakií. Rýži je vhodné kombinovat s luštěninami, které doplní chybějící aminokyseliny. Sojové mléko je tedy do nákypu vynikající.
Hlavní jídla - Nákypy
Rýžový nákyp není tak složité udělat. Sojové mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (trvá to přibližně 15 - 20 minut). Když je hotová, přidáme olej (slunečnicový, sezamový), promícháme a podle chuti osladíme nejlépe medem. Necháme vychladnout. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky a tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného olejem, poklademe půlkami švestek, třešněmi nebo plátky hrušek či jablek, přikryjeme druhou polovinou hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 45 minut při 170°C, dokud rýžový nákyp nezezlátne. Nákyp podáváme politý sirupem, medem nebo ovocnou šťávou. Samozřejmostí je i před tímto ovocným jídlem podat některé ovoce čerstvé a plné vitamínů a života tak, jak jej Bůh stvořil. Přejeme dobré pochutnání.