Kosmatice, neboli květy bezu, jsou vítanou jarní pochoutkou na talíři. Staré přísloví říká „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez je totiž velice léčivou a vyhledávanou rostlinou. Léčí nachlazení a nejrůznější záněty, proto se jeho květy využívají na mnoho způsobů. Když už smažíme doporučujeme použít kvalitní olej a nepřepalovat.
Hlavní jídla - Zeleninová jídla
Uděláme si těstíčko asi jako na palačinky. Očištěné květy bezu vezmeme za stopku a opatrně namočíme do těstíčka. Dáme smažit na pánev do rozpáleného oleje a nůžkami odstřihneme stopku která ční nahoru i ostatní výčnělky. Pak obracečkou kosmatici obrátíme a opečeme i z druhé strany. Přebytečný tuk osušíme papírovou utěrkou a podáváme na sladko posypané skořicí a glukopurem nejlépe hned čerstvé, nebo na slano jako řízek. Pak samozřejmě nedáváme do těsta med. Přejeme dobré chutnání.